Dzisiaj mamy dla Was nieco bardziej wyszukany przepis na łososia.
W przygotowaniu bardzo prosty, więc co tu dużo mówić... bierzemy patelnię i działamy!
SKŁADNIKI:
1 płat łososia
1 ser pleśniowy camembert
garść rukoli
1 opakowanie kluseczek gnocchi ( lub kluski własnej roboty)
300 ml śmietanki 30%
pół kieliszka białego półsłodkiego wina
łyżeczka masła
WYKONANIE:
Kluseczki gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i obsmażamy pokrojonego w paski łososia. Gotową rybę odkładamy na talerz, następnie na tą samą patelnię wlewamy śmietankę. Skórkę z sera pleśniowego odkrawamy, ponieważ się nie roztopi. Dodajemy ser do śmietanki, a następnie wino. Mieszamy wszystko do momentu, aż ser się roztopi, wino zredukuje, a cały sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy rukolę i chwilę mieszamy. Podajemy kluseczki i łososia polane sosem.
Smacznego!
Łosoś pyszna rybka a z takimi dodatkami to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuń