Co jedliście gdy nas nie było?
A może ktoś jest głodny?
A może ktoś jest głodny?
Zimne dni zagościły już na dobre, więc mamy dla was propozycję mocno rozgrzewającą! Jeśli jesień to w towarzystwie zupy z czosnkiem i grzankami;)
SKŁADNIKI:
1 puszka pomidorów bez skórki
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona
pół papryczki chilli
1 bagietka
150 g sera żółtego
600 ml bulionu
sól, pieprz
1 puszka pomidorów bez skórki
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona
pół papryczki chilli
1 bagietka
150 g sera żółtego
600 ml bulionu
sól, pieprz
WYKONANIE:
Do ciepłego bulionu dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu. Po chwili dodajemy papryki: czerwoną i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy.
Teraz grzanki czosnkowe do zupy.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy chwilę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodajemy drobno pokrojoną bagietkę. Smażymy na złoty kolor.
A grzanki serowe? Bagietkę kroimy i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku. Gdy już się przyrumieni odwracamy grzanki na drugą stronę, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym serem. Pieczemy do momentu aż ser się roztopi.
Do ciepłego bulionu dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu. Po chwili dodajemy papryki: czerwoną i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy.
Teraz grzanki czosnkowe do zupy.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy chwilę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodajemy drobno pokrojoną bagietkę. Smażymy na złoty kolor.
A grzanki serowe? Bagietkę kroimy i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku. Gdy już się przyrumieni odwracamy grzanki na drugą stronę, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym serem. Pieczemy do momentu aż ser się roztopi.
Ciepłą zupę podajemy w głębokim talerzu, przed podaniem dodajemy grzanki czosnkowe. Nie można zapomnieć też o grzankach z serem!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz