Wszyscy już to wiedzą, nawet ci, którzy ich nie lubią.
Choć swoja drogą.. jak można nie lubić na przykład krewetek?
Dziś wspomnianym już wcześniej krewetkom, będą towarzyszyć pomidory i... (tu zaskoczenie) bagietka, a nie jak zwykle makaron!!
Do dzieła!
SKŁADNIKI:
1 opakowanie krewetek
1 puszka pomidorów
1 cebula
oliwki
pół papryczki chilli
2 ząbki czosnku
pół kieliszka wina
szczypta kurkumy
suszona pietruszka
tymianek
majeranek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
WYKONANIE:
W osolonej wodze gotujemy krewetki. Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Do tego dodajemy pomidory i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Gdy krewetki będą ugotowane (ok. 5-7 minut we wrzątku) odcedzamy je i wrzucamy do gotujących się pomidorów. Wszystko podlewamy winem i redukujemy. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz robimy grzanki: kroimy bagietkę na kromki grubości ok 2 cm, smarujemy oliwą z dwóch stron i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Pieczemy, aż się zarumienią.
Podawać z winem, wtedy najlepiej smakuje!
Smacznego!
Wygląda smakowicie, robisz piękne zdjęcia przygotowanych potraw. :) Szkoda, że szablon bloga masz po prostu niedopracowany i wygląda jak przypadkowy twór, bo potrawy prezentujesz genialnie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam krewetki :)wiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu wszystkie możemy sie odnalężć mybeautyjoy.blogspot.co.uk ( u mnie kuchnia moda i uroda)
OdpowiedzUsuńGenialny, kompletny przepis :). Nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia, nie mówiąc już o chęci wypróbowania przepisu :).
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, czy ciężko jest przyrządzić krewetki tak aby nie były gumowe? jaki jest najlepszy czas gotowania krewetek? przyznam szczerze, że nigdy sama ich nie robiłam, a chciałabym wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKrewetki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7 minut, jesli chodzi o smażenie to mrozone smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda :)
Usuń