poniedziałek, 22 lipca 2013

Lumaconi z bobem i pieczarkami

Tani Talerz miał gości.
Tani Talerz ugościł gości iście gościnnym daniem - bobem.

Nie brzmi wytwornie? Ale tak smakuje!

Przygotowanie zabrało nam chwilkę, ale warto było.
Goście ugoszczeni.


SKŁADNIKI:
500 g makaronu (lumaconi, farfale, muszle lub inny który lubicie)
700 g bobu
500 g pieczarek
4 ząbki czosnku
250 ml śmietany kremówki
20 dkg sera żółtego
olej do smażenia
sól, pieprz

WYKONANIE:
Bób gotujemy w dużej ilości wody 15-20 min (my stosujemy metodę "aż się ugotuje"), odcedzamy i obieramy z łupinek. Tylko żeby nam się nikt nie poparzył!!
Z makaronem robimy to samo - makaron + sól + duża ilość wody.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 4-5 łyżek oleju wrzucamy posiekany/starty czosnek i chwilę smażymy. Kroimy pieczarki i wrzucamy na patelnię, smażymy. Gdy już się usmażą dodajmy bób, podsmażamy chwilę i wlewamy śmietanę kremówkę. Pilnujemy, żeby się nie zważyła, więc teraz już cały czas delikatnie mieszamy. Czekamy aż śmietana zacznie gęstnieć. Jeśli nie będzie chciała możemy zetrzeć trochę żółtego sera. Przyprawiamy do smaku. Gdy zacznie bulgotać ściągamy z kuchenki, odstawiamy na moment.

Makaron i sos przekładamy do wielkiej miski, mieszamy.













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz