poniedziałek, 16 września 2013

Crespelle - gościnne występy

Witamy, witamy pierwszego mężczyznę wśród naszych gości!
Krzysztof przysłał nam przepis na Crespelle. Czyli naleśniki zapiekane w sosie pomidorowym.
Mmmm to musi być pyszne, dlatego gorąco polecamy przepis!

Tak tylko od siebie dodamy, ze zazdrościmy piekarnika ;)

SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki wrocławskiej
1 jajko
1 szklanka mleka

0,5 porcji mrożonego szpinaku
1 kostka sera feta
250 g pieczarek
1 cebulka
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz

1 kartonik przecieru pomidorowego
zioła: bazylia, majeranek, oregano
kostka sera żółtego
masło do posmarowania formy

WYKONANIE:
Naleśniki robimy według przepisu babci, czyli mieszamy mąkę, jajko i mleko. Smażymy kilkanaście naleśników.
Następnie robimy farsz: na początek przysmażamy posiekaną w kostkę cebulkę, pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na talarki, po czym wrzucamy do zeszklonej cebulki. Do pieczarek dodajemy szpinak i czosnek i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Na koniec dodajemy ser feta i doprawimy pieprzem.
Smarujemy naleśniki przygotowanym farszem, zwijamy w rulony i układamy w wysmarowanej masłem formie. Robimy sos: do naczynia wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku ziołami, sola i pieprzem i zalewamy nim wcześniej przygotowane naleśniki. Wierzch potrawy posypujemy startym serem i wkładamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 175 *C.














Smacznego!

1 komentarz: