piątek, 27 września 2013

Lecz...ooo co chodzi?

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... warzywa sezonowe!
To teraz najlepszy i najtańszy sposób na udany obiad.
Czas na tapetę wziąć cukinię i paprykę. Jak dorzucimy do tego dobrą kiełbaskę, wychodzi całkiem smaczne leczo! I o to chodzi, żeby było smacznie i tanio!






SKŁADNIKI:
1 duża cukinia
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g dobrej kiełbasy
200 g boczku
5 pomidorów
1 puszka pomidorów w kawałkach
tluszcz do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie

WYKONANIE:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę posiekaną w piórka i czosnek, następnie dorzucamy kiełbasę. Sposób krojenia kiełbasy - dowolny. Do tego wrzucamy pokrojony boczek. Gdy wszystko się już ładnie zarumieni, podajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy aż zmięknie, następnie dodajemy pomidory w puszcze oraz pomidory pokrojone w kostkę, cały czas mieszając, żeby składniki nie przywarły do garnka. Teraz dorzucamy parę ziaren ziela angielskiego oraz parę liści laurowych. Na koniec wrzucamy cukinię pokrojoną w kostkę, oczywiście oczyszczoną z gniazd nasiennych. Cukinia idzie na sam koniec, ze względu na to, że najkrócej się gotuje. Ważne jest też, żeby jej nie przegotować, tylko żeby była odpowiednio chrupiąca. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołami. Podajemy z pieczywem, kuskusem lub ryżem.



















Smacznego!

2 komentarze:

  1. Typowe leczo to nie jest,ale taki misz masz lubię najbardziej.Śliczne zdjęcia i bardzo smakowite.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię obiadki na bazie warzyw :) Do prezentowanego przez Ciebie dania można również dodać czerwoną fasolę :) - też świetnie smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń