czwartek, 9 stycznia 2014

Zapiekanka bardzo chłopska na dobry początek roku

Wracamy do Was w nowym roku z nowymi siłami, w nowym mieszkaniu i z nowym... piekarnikiem!
Tak, tak, od dziś będziemy również piekły.

Gotowi na obiad na 2 dni?
Do dzieła!







SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
0,5 kg grzybów leśnych
400 g kaszy gryczanej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki tymianku
1 litr bulionu
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz

ser Padano lub parmezan do posypania
natka pietruszki
szczypiorek

WYKONANIE:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Cebulę również pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę i smażyć na oleju na złoty kolor. Gdy będzie już przyrumieniona dorzucamy kurczaka i dalej smażymy. Wszystko musimy przygotowywać na dużej patelni, ponieważ składników będzie objętościowo dużo;)
Kiedy kurczak zacznie się rumienić dodajemy oczyszczone grzyby i smażymy wszystko razem przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Przyprawiamy, jeśli jest mało słone, dodajemy majeranek i tymianek jeśli odczuwamy taką potrzebę. Pamiętajcie, że po upieczeniu smak złagodnieje, więc teraz musi być mocniejszy.
W osobnym garnku przygotowujemy 1 litr bulionu. On też musi mieć wyrazisty smak, aby całość smakowała.
Do kurczaka i grzybów dosypujemy kaszę gryczaną, mieszamy. Można podlać częścią bulionu.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.
Przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą bulionu i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywą. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Po 30 minutach posypujemy zapiekankę startym serem Padano i wkładamy na dodatkowe 15 min do piekarnika. Tym razem nie przykrywamy.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę posiekaną świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem.

Zapiekanka genialnie smakuje ze świeżą sałatą i łyżką śmietany!



















Smacznego!


4 komentarze: