piątek, 12 kwietnia 2013

Kurczak ze szpinakiem

Dziś było konkretnie, bo na wieczór potrzebowałyśmy energii.
Niby nic takiego, aaaaaaaaale się najadłyśmy;)

SKŁADNIKI NA KURCZAKA:
4 podudzia z kurczaka
1 ząbek czosnku
biały pieprz
majeranek
rozmaryn
olej rzepakowy
sól

SKŁADNIKI NA SZPINAK W SOSIE:
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 kawałki suszonych pomidorów
500 gram szpinaku
1 mała śmietana kremówka (30%)
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
majeranek
oliwa z oliwek/olej rzepakowy
sól

WYKONANIE:
Kurczaka i szpinak można robić równocześnie, jeśli ktoś ogranie.
Dla pozostałych po kolei.
Zaczynamy od kurczaka. Myjemy podudzia, osuszamy, wkładamy do miski i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Ząbek czosnku siekamy/ścieramy na tarce, dodajemy do kurczaka, polewamy odrobiną oleju rzepakowego/oliwą z oliwek. Odstawiamy na chwilę, a później smażymy np. na rzeczonym oleju rzepakowym na złoty kolor. Pod koniec smażenia możemy posypać majerankiem i roztartym rozmarynem.

Sos? Chwila i będzie gotowy.
Cebulę kroimy w kostkę, ząbek czosnku siekamy/ścieramy na tarce i smażymy na oleju rzepakowym/oliwie z oliwek z dodatkiem 2 łyżek masła. Po chwili dodajemy pokrojone suszone pomidory. Do tego dodajemy śmietanę kremówkę (30%), przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i majerankiem. Wszystko oczywiście według uznania. Lepiej 3 razy dosalać niż raz przesolić - pamiętajmy! Pamiętajmy też, żeby zmniejszyć ogień, żeby śmietanka się nie zważyła. Gdy sos zacznie gęstnieć wrzucamy do niego opłukane liście szpinaku i mieszamy. Możemy podkręcić ogień, ale nie szalejemy;) Po chwili szpinak straci objętość. Gotujemy chwilę, aż wszystkie smaki się połączą.





Nakładamy na talerze i zjadamy!

3 komentarze:

  1. przyznam szczerze, że nie przepadam za szpinakiem ale sam kurczak wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak też jest apetyczny. Precz z traumą z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak smażyć lub piec to tylko na oleju rzepakowym, nigdy na oliwie - oliwa za szybko się przypala. Że nie wspomnę o tym, że generalnie olej rzepakowy ma lepszy skład tłuszczowy :)

    OdpowiedzUsuń