wtorek, 23 kwietnia 2013

Pancakes z paprykową salsą

W naszej kuchni zrobiło się tak bardziej.. światowo!
Amerykańskie naleśniki pojawiły się na polskim stole. Tym razem w wersji wytrawnej, czyli po prostu na słono;)

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
2 szklanki mąki
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 szklanki kefiru (można zastąpić 1 szklanką mleka)
sól
4 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA PAPRYKOWĄ SALSĘ:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 awokado
1 pomidor
pół cebuli
sok z połowy cytryny
chilli/ostra papryka
oliwa z oliwek
sól, pieprz


WYKONANIE:
Naleśniki amerykańskie robimy tak jak naleśniki polskie, tylko grubsze (taki kraj...). Konsystencja ciasta musi by cięższa niż zwykle. Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron.

Salsa jest jeszcze prostsza.
Paprykę, pomidora, cebulę i awokado kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu awokado nie ściemnieje) i doprawiamy. Salsa z nazwy ma być ostra, ale róbcie według upodobań. Trochę pieprzu, soli, trochę chilli albo ostrej papryki, a do tego oliwa z oliwek. Gotowe. Nim będziecie pałaszować z naleśnikami, odstawcie salsę na chwilę, żeby wszystkie smaki zdążyły się przegryźć.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz