SKŁADNIKI:
1 kg mielonego mięsa (my miałyśmy wieprzowe)
2 jajka
3 ząbki czosnku
ostra papryka
olej rzepakowy lub ostra oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 cebula
1 awokado
2 mozzarelle
papryczki jalapeno
majonez
bułki
WYKONANIE:
Trzeba zrobić hamburgery. Do mięsa dodajemy starte lub posiekane ząbki czosnku, wbijamy jajka i przyprawiamy. Nie musi być bardzo ostre, smak podbiją pozostałe składniki hamburgera. Żeby wszystko było bardziej zawarte można doda 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny.
Z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy. Nie chcemy żeby urosły, prawda? Można je przyciskać podczas smażenia, wtedy pozostaną płaskie, takie jakie mają być.
Reszta jest banalnie prosta. Bułki rozkrajamy i podgrzewamy w piekarniku. Kilka minut w rozgrzanym piecu w zupełności wystarczy. Potem każdą połowę smarujemy majonezem. Na to kładziemy gorące mięso, cebulę, którą pokroiliśmy wcześniej w plasterki, awokado (też w plasterkach) i mozzarellę (tu dla odmiany też plasterki).
Jak wolicie? Ostro czy łagodnie? Dla chętnych do hamburgerów wkładamy ostre papryczki (np. jalapeno, chilli lub chipotles - ostre, wędzone papryczki).
Meksykańskie burgery najlepiej smakują z tequilą!
To tak, żeby wszystko było w klimacie.
Qué aproveche!
ale rozpusta wieczorna:) na pewno było smacznie i wesoło:)
OdpowiedzUsuńAaaale dużo zdjęć!
OdpowiedzUsuńAaaaaaaaaale ostro! :D
dariawkuchni.blogspot.
już wiem co będę robić w tym tygodniu na obiad! :D
OdpowiedzUsuńhamburgery, to takie proste!
OdpowiedzUsuńekstra, iście meksykańsko ;) polecam orientalne dania na grilla http://www.zgrilla.pl/fajitas-wolowe-z-grilla/ :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Uwielbiam pikantne jedzenie i ta potrawa jest również dla mnie. Przygotuję taki wieczorek na pewno. Zapraszam autorkę do promowania swego bloga na naszym forum kobiecym. Oczywiście wpisy autorka opatruje linkami do swojego bloga, aby nasze kobitki wiedziały gdzie iść po więcej :)
OdpowiedzUsuń