środa, 27 listopada 2013

Czerwone pesto

Najszybszy obiad jaki można sobie wyobrazić!
Nie są to mrożone kluski, tyko coś co można zrobić od początku do końca samemu.
Pesto! Jakie to proste!
Podstawowe pesto jest robione z bazylii, ale my dzisiaj prezentujemy to w wersji czerwonej z suszonych pomidorów.
















SKŁADNIKI:
1 słoik suszonych czerwonych pomidorów
50-60 g sera parmezan (lub innego podobnego)
1 ząbek czosnku
kilka lub killnaście listków świeżej bazylii
garść orzeszków pini (lub nerkowca)
pół paczki makaronu spaghetti
sól
WYKONANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente.
Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do głębokiego naczynia i za pomocą bandera rozdrabniamy je na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Gorący makaron mieszamy dokładnie z pesto. Podajemy gorące.

2 komentarze:

  1. Pycha ! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na sos aż zgłodniałam :)
    Pozdrawiam
    http://ccuisinee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń