Dawno nie było u nas owoców morza.
Kolejne szybkie danie i na obiad i do pracy.
SKŁADNIKI:
1 paczka makaronu tagliatelle
1 opakowanie krewetek koktajlowych
1 cebula
5 suszonych pomidorów
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
WYKONANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Lubimy dodatki do makaronu, których przygotowanie nie trwa dłużej niż samo jego gotowanie.
A więc rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oliwy z oliwek i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się rumienić wrzucamy krewetki koktajlowe. Chwilę smażymy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do krewetek. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Makaron odcedzamy i mieszamy z krewetkami.
Ważne, żeby sos, który powstał podczas przygotowywania oblepił cały makaron. Wtedy w każdym kęsie będziemy czuli wszystkie smaki. Na koniec posypujemy makaron szczypiorkiem.
Rada: najlepiej smakuje z winem;)
Smacznego!
świetny przepis!
OdpowiedzUsuńTo wszystko lubię.Makaron,owoce morza i włoskie suszone pomidory.Pychota
OdpowiedzUsuńmegaaaaa
OdpowiedzUsuń