Kto oglądał "Ratauj!"?
Jeśli mały szczurek mógł przygotować prawdziwe prowansalskie danie, to nikt nie będzie miał z tym problemu.
Polecamy ratatouille jako danie główne, albo przekąskę do pracy.
SKŁADNIKI:
1 cukinia
1 bakłażan
3 pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 przecier pomidorowy
oliwa z oliwek
tymianek
rozmaryn
sól, pieprz
1 szklanka kuskus
1 kostka rosołowa na 500 ml wody
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: bakłażana, cebulę, pomidory i paprykę w kostkę, a cukinię w plastry.
Tak przygotowane warzywa obsmażamy na patelni z odrobiną oleju, każde osobno. My zaczęłyśmy od cebuli, potem cukinia, bakłażan i papryka. Na końcu na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, a po chwili, gdy już zacznie się rumienić na patelnię dajemy pomidory, które wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Chwilę je smażymy. Teraz już tylko pozostało połączyć wszystkie składniki. Do pomidorów dodajemy przesmażone warzywa (cebula, cukinia, bakłażan, papryka), przecier pomidorowy i przyprawy.
Wszystko razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20-25 minut.
Ten czas można wykorzystać na przygotowanie kaszy kuskus.
Do głębokiego naczynia wsypujemy tyle kuskus ile potrzebujemy i zalewamy gorącym bulionem. Poziom bulionu powinien być wyższy o 1 cm niż poziom kaszy. Mieszamy co jakiś czas, aby wszystkie ziarenka wchłonęły bulion. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
Ale pysznie i jakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com - zapraszam!