piątek, 16 sierpnia 2013

Tagliatelle z cukinią i kurkami

Coś z produktów sezonowych?
Nie ma sprawy, dziś serwujemy kurki i cukinię.
Do tego trochę makaronu, szczypta soli, łyżka śmietany i obiad gotowy.


SKŁADNIKI:
6 gniazd makaronu tagliatelle
1 cukinia
500 g kurek
3 łyżki gęstej śmietany (dałyśmy 16%)
2 żółtka
2 łyżki masła
4 łyżki startego żółtego sera (lub parmezanu)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

WYKONANIE:
Na początek gotujemy makaron w osolonej wodzie.
I jak zawsze w tym czasie robimy sos;)
Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Musimy ponownie sprawdzić czy są czyste, inaczej podczas jedzenia będzie nam chrzęścił piasek między zębami;)
Cukinię myjemy, kroimy na 4 części, pozbawiamy ją nasion i ścieramy na tarce (tak, razem ze skórką).
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, po chwili wrzucamy kurki i smażymy 3 minuty. Teraz czas na cukinię, którą dodajemy do smażących się kurek. Całość smażymy na dużym ogniu 5 minut, czyli aż do momentu, gdy odparuje cała woda.
W osobnej misce musimy przygotować sos. Śmietanę mieszamy z żółtkami, solą i pieprzem.
Gdy na patelni wśród kurek i cukinii nie dostrzeżemy już wody możemy dodać sos. Na początek zmniejszamy płomień, żeby śmietana nam się nie zważyła. A dalej to już tylko wlewamy sos i energicznie  mieszamy. Doprawiamy do smaku i ściągamy z kuchenki. Na koniec dodajemy ser, lekko mieszamy, żeby pod wpływem ciepła rozpuścił się.
Gotowe. Teraz wystarczy podać na pięknym talerzu i zajadać się w piękny letni wieczór, co niniejszym czynimy.















Smacznego!


1 komentarz:

  1. wygląda tak smacznie, że chciałabym wyjąć talerz ze zdjęcia przez monitor komputera! z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy i pomysły kulinarne!

    OdpowiedzUsuń