Jesień bez dyni uważa się za nie byłą!
Amerykanie mają swój Pumpkin Pie, a my mamy jedyny i niepowtarzalny krem z dyni.
Spośród wielu przepisów wybrałyśmy ten z gruszką i świeżym rozmarynem. Mamy nadzieję, że posmakuje i wam.
Dynia jest smaczna, nie musi tylko straszyć dzieci na progu domu swoim złowieszczym uśmiechem;)
SKŁADNIKI:
1 mała dynia
1 duża cebula
2 gruszki
600 ml bulionu
100 ml śmietany
ziele angielskie
liście laurowe
rozmaryn
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 mała dynia
1 duża cebula
2 gruszki
600 ml bulionu
100 ml śmietany
ziele angielskie
liście laurowe
rozmaryn
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
3 łyżki oleju
WYKONANIE:
Dynie przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i pestki, a później obieramy ją ze skórki.
No, to najcięższa praca za nami! Teraz będzie już tylko z górki:)
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną na kawałki cebulę. Dynię również kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy do garnka. Wszystko razem chwilę smażymy, a następnie zalewamy dynię bulionem. Bulionu nie może być więcej niż dyni, inaczej zupa będzie zbyt rzadka. Gotujemy całość aż dynia zmięknie. Podczas gotowania doprawiamy przygotowanymi przyprawami: świeżym rozmarynem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodajemy gruszkę pokrojoną w cząstki i jeszcze chwilę gotujemy.
Dynie przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i pestki, a później obieramy ją ze skórki.
No, to najcięższa praca za nami! Teraz będzie już tylko z górki:)
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną na kawałki cebulę. Dynię również kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy do garnka. Wszystko razem chwilę smażymy, a następnie zalewamy dynię bulionem. Bulionu nie może być więcej niż dyni, inaczej zupa będzie zbyt rzadka. Gotujemy całość aż dynia zmięknie. Podczas gotowania doprawiamy przygotowanymi przyprawami: świeżym rozmarynem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodajemy gruszkę pokrojoną w cząstki i jeszcze chwilę gotujemy.
Kiedy dynia będzie już całkiem miękka wyjmujemy rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie, następnie blendujemy zupę na gładki krem. Do smaku dodajemy śmietanę.
Przed podaniem krem dekorujemy gruszką.
Dziś za talerz posłużyła nam dynia, którą w całości piekłyśmy w piekarniku rozgrzanym do temp 220 st. C przez 20 min.
Przepiękne zdjęcia:). Zupa musi być przepyszna, zrobimy koniecznie.
OdpowiedzUsuń