Nie samymi warzywami człowiek żyje, dlatego tydzień zaczynamy od czegoś mięsnego.
Pulpety z marchewką to idealny przykład na połączenie warzyw i mięsa!
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego
4 marchewki
olej do smażenia
sól, pieprz
400 ml bulionu
liść laurowy
ziele angielskie
3 łyżki śmietany
koperek
750 g ziemniaków
2 łyżki masła
150 ml mleka
koperek
WYKONANIE:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, a następnie w paseczki. Dodajemy do mięsa mielonego, wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanego mięsa formujemy małe pulpety i obtaczamy w mące. Mają wyglądać jak małe mózgi... tak mówi Ilona...
Smażymy pulpeciki na rozgrzanej patelni. Kiedy będą już mocno przyrumienione wlewamy 400 ml przygotowanego bulionu i dusimy przez 15 minut. W międzyczasie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pod koniec duszenia do powstałego sosu dodajemy śmietanę. Mieszamy energicznie, żeby się nie zważyła.
Posypujemy posiekanym koperkiem.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie tłuczemy z masłem i mlekiem. Mleko dajemy stopniowo, żeby puree nie zrobiło się zbyt rzadkie.
Sympatyczne ;)
OdpowiedzUsuń