Klasyczne przepisy, owszem są fajne, ale szybko się nudzą, prawda?
O dziwo wystarczy do klasyki dodać jeden składnik, żeby zmienić danie.
Dlatego my do klasycznego sosu Carbonara dodałyśmy rukolę, tak często goszczącą w naszej kuchni.
Rukola rozweseliła to danie i swoim lekko orzechowym posmakiem uzupełniła i tak bogaty już bukiet smaków tegoż dania!
Nie musimy już chyba dodawać, ze dania kuchni włoskiej są bardzo szybkie w przygotowaniu, zrobienie sosu zajmie Wam tyle co ugotowanie makaronu!
SKŁADNIKI:
0,5 paczki makarony spaghetti
200 ml śmietanki 30%
2 jajka
200 g boczku parzonego
0,5 paczki rukoli
100 g sera żółtego typu parmezan (może być zwykły Edamski lub Gouda pokrojony w paseczki lub starty na tarce)
sól, pieprz, oliwa
WYKONANIE:
Stawiamy do gotowania makaron według przepisu na opakowaniu, gwarantujemy, ze sos będzie gotowy zanim makaron skończy się gotować. Na osobnej patelni lub w garnku robimy sos. Wrzucamy na patelnię pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy z niego tłuszcz. Nie dodajemy więc tłuszczu, bo z boczku wytopi się go wystarczająco dużo. Gdy boczek się zarumieni wrzucamy do niego rukolę i czekamy aż się zblanszuje, czyli zmniejszy swoją objętość.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej jajka. Wszystko razem mieszamy, aż jajka połączą się ze śmietanką. Całość wlewamy do boczku i rukoli i mieszamy, żeby na patelni nie powstała nam jajecznica. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy ser i delikatnie mieszamy. Na koniec możemy doprawić do smaku sola i pieprzem.
Właśnie ugotował się makaron! Wrzućmy go do naszego sosu, niech ładnie stopi się z nim, tworząc gotowe danie. Teraz wystarczy tylko podać i gotowe!
Smacznego!
W tej wersji spaghetti lubię chyba najbardziej :)
OdpowiedzUsuńJa chyba też.
OdpowiedzUsuńdoskonały pomysł na szybki i smaczny obiad! :D muszę zaglądać tu częściej po inspiracje :D
OdpowiedzUsuń