wtorek, 26 lutego 2013

Gościnne wystepy - żarłoki

Dajmy się wykazać innym.
Dziś z dumą prezentujemy 2 dania - chińszczyznę i sałatkę makaronową z brokułem.

Co jakiś czas będziemy organizować "gościnne występy", na które serdecznie zapraszamy.
Wystarczy, że ugotujecie coś dobrego, a przy tym taniego (a więc comber z jelenia odpada...) i przyślecie do nas zdjęcia wraz z przepisem na tanitalerz@gmail.com

Jeśli złapiecie nas za serce, z przyjemnością opublikujemy wasze sukcesy w kuchni.

A więc zapraszamy na pierwszy występ.
Obiadowa propozycja Radka to chińszczyzna. Szybko, prosto, ale efekt wyborny. Za całe 25 zł najadły się 4 osoby.

CHIŃSZCZYZNA:
1 pierś z kurczaka
1 mieszanka warzyw chińskich
3 woreczki ryżu
1 fix do potraw chińskich
oliwa z oliwek
sól, pieprz


WYKONANIE:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka doprawiamy sola i pieprzem, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dorzucamy do tego mieszankę warzyw i dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy fix i dusimy chwilkę, aż zgęstnieje.
Serwujemy na dwa sposoby.



A teraz powitajmy Łukasza, który zaskoczył nas kolorową sałatką makaronową z brokułem. Mniam mniam.
Kilka prostych składników i na talerzu zrobiła się wiosna.
Ta pyszna sałatka kosztowała Kwiatka jedynie 20 zł.

WIOSENNA SAŁATKA KWIATKA:
1 opakowanie makaronu (jakiego tam lubicie)
1 brokuł mrożony lub świeży
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
kilka plasterków szynki
majonez
sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do wody można dodać łyżkę oliwy z oliwek, wtedy makaron nie będzie się sklejać. W drugim garnku gotujemy brokuła. Do wody wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, wtedy brokuł zachowuje swój piękny kolor. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Odsączamy kukurydzę. Po ostygnięciu makaronu i brokułu, wszystkie składniki mieszamy w misce. Na koniec dodajemy majonez oraz sól i pieprz.


Smacznego życzą nasze żarłoki.

1 komentarz: