niedziela, 7 kwietnia 2013

Muffinki z marchewką i serkiem mascarpone

Od dziś propozycje lekkie, przygotowujemy się do lata!

MUFFINKI Z MARCHEWKĄ I SERKIEM MARCARPONE:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200 gram startej marchewki
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka
1 jajko

SKŁADNIKI NA SEREK:
200 gram serka mascarpone
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru

WYKONANIE:
Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, następnie łączymy i mieszamy łyżką. Nie musi być dokładnie. Muffinki lepiej rosną, gdy w cieście zostaną grudki. Pieczemy w specjalnej foremce albo w podwójnych papilotkach ok 20 min w temperaturze 180 st C.

Serek mieszamy ze śmietaną, słodzimy do smaku.
Gotowe!

Ostudzone muffinki polewamy serkiem i zjadamy!




Smacznego!

2 komentarze: