wtorek, 28 maja 2013

Rogale z mozzarellą i szynką parmeńską

Sprzątanie lodówki zawsze do czegoś inspiruje. Tym razem w jej czeluściach znalazłyśmy ciasto na croissanty. Postanowiłyśmy, że zrobimy je inaczej, czyli nie na słodko.
Znając nasze zamiłowanie do mozzarelli nie mogło jej zabraknąć, a towarzyszyły jej szynka parmeńska i zioła prowansalskie.

SKŁADNIKI:
1 ciasto na croissanty
1 mozzarella
1 opakowanie szynki parmeńskiej
zioła prowansalskie
przecier pomidorowy
pesto
jajko
sól

WYKONANIE:
Ciasto po rozpakowaniu było grubsze niż się spodziewałyśmy, więc zostało rozwałkowane i podzielone na 12 części (jak tort). Każdy kawałek smarujemy pesto lub przecierem pomidorowym, co kto lubi. Na to kładziemy szynkę parmeńską i kawałek mozzarelli. Nie przesadzajmy z serem, ponieważ podczas pieczenia z pewnością będzie chciał wyciec. Całość posypujemy ziołami i lekko solimy do smaku. Każdy kawałek zwijamy w kierunku środka i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.



















4 komentarze:

  1. doskonała przystawka dla gości, będę musiała wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, Twój blog został przeze mnie nominowany do nagrody Liebster. ;)
    Zapraszam:
    http://mojaksiegaprzepisow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytypowałam twój blog do nagrody Liebster. Jak widać nie jako jedyna ;)
    Zapraszam
    Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń