poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Cytrynowe Oreo, czyli tarta bez pieczenia

Oreo, Oreoooooo!


SKŁADNIKI:
2 opakowania ciastek Oreo
1 kostka masła

5 dużych cytryn
100 gram drobno mielonego cukru (albo cukru pudru)
1 cukier wanilinowy
1 kostka miękkiego masła
4 jajka


WYKONANIE:
Niestety nie możemy ciasteczek zanurzyć w mleku i zjeść o północy... Wyjątkowo musimy się powstrzymać i niestety je pokruszyć. Możemy zetrzeć je na tarce, albo wrzucić do foliowego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Ważne aby maksymalnie je rozdrobnić. W rondelku klarujemy masło, wlewamy do ciastek Oreo i mieszamy. Powinno powstać coś na wzór mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wykładamy blaszkę do tart. Dociskamy mocno na ściankach i wkładamy blaszkę do lodówki, żeby spód tarty dobrze się związał.
Mamy teraz wystarczająco dużo czasu na przygotowanie masy cytrynowej.
Na początek cytryny polewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy i ścieramy skórkę. Mieszamy ją z cukrem i cukrem wanilinowym, odstawiamy na bok. Z cytryn wyciskamy sok (ok. 150 ml).
Do metalowej miski (albo garnka) wbijamy 4 jajka i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy skórkę cytrynową połączoną z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijamy kilka minut po czym stopniowo dodajemy sok z cytryny. Nie możemy dodać od razu całej szklanki, ponieważ istnieje ryzyko, że masa jajeczna nam się zetnie. Po dodaniu soku ubijamy jeszcze chwilę, jednak teraz przenosimy się do kąpieli wodnej. Na garnku z niewielką ilością wody (doprowadzonej do wrzenia) ustawiamy miskę z masą jajeczną. Jeśli mikser posiada wolny bieg, to możemy kontynuować ubijanie. Jeśli nie, to mikser zastępujemy łyżką, najlepiej drewnianą i cały czas delikatnie mieszamy. Niestety nie możemy przerwać, a na pewno nie na dłużej niż kilka sekund, ponieważ nie chcemy jajecznicy, tylko gładką cytrynową masę. A więc mieszamy aż masa zgęstnieje. Pamiętamy też, żeby woda w garnku gotowała się na średnim ogniu.
Kiedy masa zgęstnieje zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Niestety ciągle trzeba mieszać. Do zimnej masy dodajemy po kawałku miękkiego masła i miksujemy.
Wyciągamy spód tarty z lodówki, wlewamy masę, wygładzamy i wstawiamy spowrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy plastrami cytryny lub listkiem mięty.





















3 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie! Uwielbiam cytrynowe ciasta :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak my. Zachęcamy do przedstawienia swoich pomysłów na cytrynowe pyszności.

      Usuń