sobota, 31 sierpnia 2013

Konfitura z czerwonej cebuli i nowy rozdział w historii bloga

Tym przepisem otwieramy naszą współpracę z opolskim sklepem Kuchnia i Ty
Naczynia, których użyłyśmy podczas przygotowywania konfitury są u nich dostępne w ciągłej sprzedaży.
Garnki, miski, sztućce, wszelkiego rodzaju pojemniki - do wyboru, do koloru! Wszystkie akcesoria są wysokiej jakości, a gotowanie przy ich użyciu jest jeszcze łatwiejsze.

Koniec lata już blisko, więc czas pomyśleć o zimie.
Chcąc zatrzymać słońce na dłużej zaczynamy tworzyć naszą własną spiżarnię.
Jako pierwsza trafi tam konfitura z czerwonej cebuli. Z czym ją podawać? Polecamy serwować ją jako dodatek do mięs, albo jako przystawkę z camembertem lub krakersami.

SKŁADNIKI:
1 kg czerwonej cebuli
4 ząbki czosnku
6 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki miodu
1 garść suszonego tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

WYKONANIE:
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę. Na początku smażymy na małym ogniu, a gdy cebula już zmięknie (można ją posolić, aby to przyspieszyć) zwiększamy płomień/temperaturę, aby cebula ładnie się zarumieniła. Podczas przygotowywania konfitury musimy co jakiś czas dolewać oliwy z oliwek, aby cebula nie przywierała do dna garnka.
Przed nami najciekawsza część - przyprawianie. Kiedy cebula będzie już i miękka i zarumieniona czas na sól, pieprz i miód. Wszystko mieszamy i ciągle smażymy, po chwili dodajemy ocet balsamiczny. Po kilku minutach smaki zaczną przenikać przez siebie, wtedy możemy uzupełnić przyprawy.
Smażymy tak długo, aż ocet balsamiczny odparuje.
Konfiturę przekładamy do słoika i odstawiamy w ciemne miejsce.
Gotowe!



















2 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam podobną konfiturę, świetnie pasowała do serów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, planujemy ją podać w camembertem:)

    OdpowiedzUsuń