sobota, 1 lutego 2014

Przekąski w sam raz na weekendowe spotkania ze znajomymi

Weekend to czas i okazja do spotkań ze znajomymi.
Dlatego mamy dla Was propozycję przystawek, które na pewno będą smakowały gościom, a wyglądem też przykują oko.
Wszystkie przekąski zaserwowałyśmy w zastawie do przystawek ze sklepu Kuchnia i Ty.





SZYBKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka w zalewie
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1,5 woreczka ryżu
3 łyżki majonezu

Wszystkie składniki mieszamy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i voila! Szybko nie?



SMACZNY KWARTET


DOMOWE NACHOS

SKŁADNIKI:
1 opakowanie placków tortilli
1 opakowanie granulowanego czosnku
szczypta papryki chilli w proszku
sól
oliwa z oliwek

Placki kroimy na mniejsze kwadraciki/trójkąty (kształt według uznania). Smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy czosnkiem, solą, papryką. Można użyć dowolnych przypraw.
Układamy nachosy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Pieczemy aż się zarumienią.



CEBULAKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:
500 g mąki
3 jajka
40 g drożdży
250 g margaryny
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
sól

SKŁADNIKI NA FARSZ:
4 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki
olej do smażenia
sól

WYKONANIE:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i papryką.
Drożdże na ciasto połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić na 5- 10 minut. Następnie dodać mąkę, 2 jajka i margarynę. Posolić (ciasto musi mieć smak) i wyrobić zwarte ciasto. Rozwałkować płat o grubości ok. 0,5 cm i wykrawać niewielkie kwadraciki. Na każdym układać cebulowy farsz, po czym zwijać tworząc kształt sakiewki lub koperty. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoto w temp. 180 stopni C.



FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

SKŁADNIKI:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 przecier pomidorowy
przypraw według uznania

WYKONANIE:
Ciasto francuskie smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy ulubionymi przyprawami. My ślimaczki doprawiłyśmy solą, pieprzem, chilli, curry, kurkumą i czosnkiem.
Ciasto kroimy na wąskie paski (2-3 cm),a następnie całość na pół. Rolujemy ślimaki i układamy je na blasze. Smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Pieczemy na złoty kolor.


KORECZKI DO WÓDECZKI

SKŁADNIKI:
pół chleba
700 g kiełbasy 
słoik ogórków
musztarda
majonez
przecier pomidorowy

WYKONANIE:
Koreczki wykonujemy krojąc chleb w kostkę, a kiełbaskę i ogórki w plasterki, po czym nabijamy na wykałaczkę wszystkie składniki.
Podajemy z kabanosami, musztardą i sosem z majonezu i przecieru pomidorowego.







ROLLSY Z TORTOLLI

SKŁADNIKI:
1 opakowanie placków tortilli
sałata
szynka
ser żółty
papryka
ogórek zielony
majonez

WYKONANIE:
Placki tortilli smarujemy cienko majonezem, a następnie układamy wszystkie składniki. Nie można przesadzi, ponieważ tortillę musimy dobrze zwinąć. W naszych rollsach znalazły się 2 listki sałaty, 2 plasterki cienko krojonej szynki, 2 plasterki sera żółtego i po cienkim pasku papryki i ogórka. Po zrolowaniu tortilli wbijamy w nią wykałaczki co 3-4 cm i kroimy na mniejsze kawałki. Wykałaczki wbijamy przed krojeniem, więc rollsy nie będą się rozpadać:) Pyszne!





Smacznego weekendu!

3 komentarze:

  1. Do takich przekąsek warto też dodać jakieś fajne pomysły na rozrywkę. Zastanawiam się, co mogę Wam polecić i wydaje mi się, że takie gry imprezowe https://4gift.pl/gadzety/na-impreze/alkoholowe-gry będą idealne na każdą okazję. Mnie osobiście się bardzo podobają i serdecznie polecam, bo zapewniają one najlepszą rozrywkę.

    OdpowiedzUsuń