wtorek, 3 września 2013

Krem z brokułów

Dziś lekki obiad.
W modzie są wszelkiego rodzaju kremy, dlatego u nas będą one często gościć.
Zapraszamy na krem z brokułów.

SKŁADNIKI:
1 kg brokułów
1,5 litra bulionu
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
groszek ptysiowy lub grzanki
sól, pieprz

WYKONANIE:
Podstawą prawie każdej zupy jest bulion, więc do kremu z brokułów też takowy musimy przygotować. Jeśli mamy więcej czasu gotujemy własny, pyszny bulion warzywny. Jeśli mamy mniej.. do przygotowania bulionu będą potrzebne kostki rosołowe. Ważne aby powstało 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego.
Brokuły myjemy i kroimy w plasterki, podobnie jak czosnek. Na rozgrzanej patelni klarujemy masło i smażymy na nim czosnek. Trzeba uważać, żeby się nie spalił - przypalony czosnek zepsuje smak całej potrawy! Następnie dodajemy pokrojone brokuły, chwilę podsmażamy ciągle mieszając. Tak przygotowane brokuły zalewamy bulionem i gotujemy aż całkiem zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładki krem. Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie uzupełniamy przyprawy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, mieszamy.
Przed podaniem krem z brokułów posypujemy groszkiem ptysiowym lub grzankami.

















Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie zupki :) Zamiast masełka tylko daję olej rzepakowy (nie mogę masła, bo podnosi cholesterol, a olej rzepakowy go obniża :))

    OdpowiedzUsuń