wtorek, 17 września 2013

Krem z kukurydzy i hamburger z ciecierzycą - Ameryka na Koszyka.

Oglądamy programy kulinarne i odgapiamy, nie da się ukryć.
Dziś podpatrzony krem z kukurydzy i hamburger.

Gadżety jak zawsze dzięki sklepowi Kuchnia i Ty
Znajdziecie tam super ostre noże... ;)

Zapraszamy na nasz Mini American Day!


KREM Z KUKURYDZY

SKŁADNIKI:
2 puszki kukurydzy
3 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki śmietany 18%
kurkuma
ostra papryka
pieprz cayenne
olej do smażenia (u nas rzepakowy)
sól

WYKONANIE:
Na patelni smażymy pokrojoną cebulę, a po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie muszą być równe, nie muszą wyglądać dobrze, na koniec wszystko potraktujemy blenderem.
W tym czasie gotujemy własny bulion warzywny lub robimy go z dwóch kostek rosołowych.
Do gorącego bulionu wrzucamy kukurydzę, którą wcześniej musimy odsączyć.
Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z ziemniakami. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Wtedy nadchodzi czas na doprawianie. Solimy, jeśli bulion nie był dość słony, dodajemy 1-2 łyżeczkami kurkumy i pieprzem cayenne. Z pieprzem według uznania - każdy ma inny poziom wytrzymałości;)
Na koniec dodajemy jeszcze 2 łyżki śmietany. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Zupę dokładnie blendujemy na gładki krem.
Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy:)




HAMBURGERY Z CIECIERZYCĄ:
25 dkg mięsa mielonego
1 puszka cieciorki
1 cebula
1 jajko
ostra papryka
sól, pieprz

6 bułek
1 mała cebula
1 pomidor
ketchup
sos pieprzowy/majonez
sałata

WYKONANIE:
Mięso, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jajko mieszamy. Dodajemy do nich ciecierzycę, którą musimy zmiażdżyć (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków). Wszystko mieszamy na gładką masę, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Teraz już tylko trzeba poskładać hamburgera.
Bułka raz, majonez dwa, sałata trzy, mięso cztery, cebula i ketchup pięć.
Gotowe!



























Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz