wtorek, 9 lipca 2013

Chłodny chłodnik z botwinki na gorący dzień

Na samą myśl o ciepłym obiedzie robi nam się gorąco, więc trzeba czymś ostudzić atmosferę.
W grę wchodzi tylko zimne jedzenie!
Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, więc warto go przygotować wieczorem dnia poprzedniego.


SKŁADNIKI:
1 pęczek botwinki
2 buraki
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 litr maślanki
0,5 litra jogurtu naturalnego
1 jajko
sól, pieprz

WYKONANIE:
Buraki gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, a potem studzimy. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce, tak samo jak rzodkiewkę i ostudzone buraki. Koperek i liście botwinki drobno siekamy.
W garnku mieszamy maślankę z jogurtem i wrzucamy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jajko na twardo i podajemy razem z chłodnikiem.
Przechowujemy oczywiście w lodówce, gdzie panuje jedyny klimat godny polecenia!











Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mimo, że przed chwilką jadłam, dostałam ślinotoku. Tak bardzo uwielbiam :) !

    OdpowiedzUsuń