środa, 24 lipca 2013

Paprykowy makaron

Eksperymenty w kuchni to jest to, co tygrysy lubią najbardziej!
Dlatego dzisiaj prezentujemy Wam nasz autorski przepis na paprykowy makaron z mięsem mielonym.
Szybki i prosty w przeciwieństwie do zakręconego makaronu ze zdjęć!

SKŁADNIKI:
250 gram makaronu (świderki lub innego zakręconego)
1 cebulka
1 pomiror
pół papryki czerwonej
kilka plasterków papryczki Jalapenos
3 łyżeczki sosu chilli
1 łyżka oleju z wędzonych papryczek chilli (może być też zwykła oliwa z oliwek)
250 gram mięsa mielonego
tymianek suszony
majeranek suszony
sól
pieprz

WYKONANIE:
Na rozgrzany olej wrzucamy wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, a gdy papryka zmięknie wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i posiekane papryczki Jalapenos. Dodajemy sos chilli, doprawiamy majerankiem i tymiankiem. Na koniec wrzucamy mięso mielone i dusimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, gdy już się ugotuje wrzucamy do sosu i mieszamy, żeby wszystko się połączyło.
Ps. Jeśli nie macie pod ręką papryczek Jalapenos i sosu chilli, można te składniki zastąpić papryczką chilli i sosem tabasco (tylko nie przesadźcie!).
Nam dużo rzeczy zostało z wieczoru meksykańskiego, dlatego trzeba je wykorzystać!














Smacznego!

1 komentarz: