czwartek, 14 marca 2013
Gościnne występy - Agata i Daria
Cieszymy się, że chcecie uczestniczyć w naszych Gościnnych Występach, dlatego z przyjemnością prezentujemy Wasze dania.
Dzisiaj występują u nas dwie nasze fanki, Agata i Daria.
Agata przygotowała "Rybę po tajsku:, a Daria coś na jutro, czyli "Coś dobrego - piątkowego".
"Ryba po tajsku" według przepisu Agaty.
SKŁADNIKI:
Filet z ryby (ja biorę zazwyczaj taki uformowany w kostkę, bo fajnie pasuje do foremki), papryka, pieczarki, cebula, płaska fasolka, mleczko kokosowe, kremówka, przyprawy: sól, kolorowy pieprz mielony, chili w proszku, zielona Pasta Curry, czosnek, można trochę tartego sera, ale nie trzeba.
WYKONANIE:
Jarzyny pokroić w kostkę, mleczko kokosowe rozmieszać ze śmietanką i zielonym curry (ja daje 1 łyżeczkę), do tego wsypać przyprawy (ja to robię tak na oko), do tego wrzucić pokrojone jarzyny i wymieszać. To wszystko wylać na rybę i do piekarnika. Ja mam elektryczny, więc 220 stopni na 35 minut.
Jeżeli chcecie dać ser, to posypcie rybę10 min przed końcem, nie prędzej, bo się spali.
A teraz przepis Darii - "Coś dobrego - piątkowego".
To dobra propozycja na weekendową przekąskę. Prosta i tania.
SKŁADNIKI:
1 sałata lodowa
1 zielony ogórek
1 pomidor
kukurydza z puszki
tuńczyk z puszki (może być w oleju lub w sosie własnym)
majonez
sól, pieprz
WYKONANIE:
Sałatę, ogórka i pomidora pokroić w dowolnie wybrane kształty. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Następnie wszystko razem wymieszać dodać majonezu i doprawić do smaku.
Zapraszamy Was, jeśli macie sposób na tani i pyszny przepis piszcie: tanitalerz@gmail.com.
Opublikujemy ciekawe pomysły.
A teraz życzymy smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oba dania wyglądają bardzo zachęcająco, aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuń