czwartek, 7 marca 2013

Wariacje na temat naleśników

Naleśniki są na tyle uniwersalne, że można je robić na wiele sposobów.
Nie trzeba też dużych nakładów finansowych, żeby wykarmić cztery głodne osoby. Na słodko czy wytrawne, naleśniki są zawsze dobrym pomysłem.
U nas dzisiaj na dwa sposoby.

NALEŚNIKI Z PARÓWKAMI I SEREM ŻÓŁTYM:
1 kg mąki pszennej
1 litr mleka
3 jajka
40 dag (kostka) sera żółtego
1 opakowanie parówek - ok. 12 sztuk
keczup

WYKONANIE:
Mąkę przesypujemy do wysokiej miski, wbijamy jajka i zalewamy mlekiem, następnie miksujemy, aby uzyskać jednolitą masę. Wylewamy na patelnię i smażymy. Każdego naleśnika smarujemy keczupem i posypujemy startym serem. Kładziemy parówkę i zawijamy. Takiego naleśnika smażymy na masełku na rumiany kolor.









Teraz coś na słodko. Zapewne zostaną Wam jeszcze placki, więc zróbmy coś na deser. Nie ma nic prostszego niż naleśniki z czekoladą albo dżemem. My i żarłoki jesteśmy łasuchami, dlatego naleśniki na słodko zniknęły w mgnieniu oka!













Smacznego!

1 komentarz:

  1. te pierwsze prawie jak hot dogi, można powiedzieć, że oba przepisy to tak w podziale na płeć, pierwszy dla panów, a drugi to małe co nieco na słodko dla pań :)

    OdpowiedzUsuń