piątek, 7 marca 2014

Kuskus z warzywami na ostro

Dziś danie kolorowe i zdrowe. Warzywa, kasza... brzmi nieprzyjemnie? Brzmiało, ale w dzieciństwie.
Dziś uwielbiamy kaszę, każdą! Więc na naszym stole pojawił się kuskus w towarzystwie sosu pomidorowego i mieszanki kolorowych warzyw.
Ehh, niech już będzie wiosna...


SKŁADNIKI:
300 g kaszy kuskus
3 szklanki bulionu
1 opakowanie warzyw na patelnię
5 kiełbasek
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki lub lubczyku
1 łyżeczka curry
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia

WYKONANIE:
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem (o 1 cm więcej niż poziom kaszy). Mieszamy, a jeśli kuskus po chwili jest dalej twardy dolewamy jeszcze bulionu. Mieszamy i odstawiamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy do niego posiekaną pietruszkę lub lubczyk.
W garnku podsmażamy cebulę razem z czosnkiem i kiełbaskami. Po chwili dodajemy warzywa i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy puszkę pomidorów i doprawiamy do smaku curry, solą i ostrą papryką. Gotujemy chwilę. Ale nie za długo, żeby warzywa się nie rozgotowały. Jeśli sos będzie wydawał się mało pomidorowy można dodać przecieru pomidorowego:)


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz