wtorek, 11 marca 2014

Makaron szpinakowy z małżami w sosie śmietanowym

Do naszego dzisiejszego przepisu użyłyśmy makaronu z semoliną, czyli z dodatkiem jednej z najzdrowszych mąk pszennych otrzymywanej ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Po ugotowaniu makaron nie skleja się, ale pozostaje al dente. I jest mniej kaloryczny niż tradycyjny makaron! To pewnie ważna informacja dla tej połowy społeczeństwa, która jest na diecie. Macie szczęście, że jest smaczny:p
Nasz makaron był z dodatkiem szpinaku. A do tego małże. Mmmm... idealne połączenie.




SKŁADNIKI:
500 g makaronu z semoliną (albo zwykły)
130 g małży marynowanych lub w zalewie
500 ml śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
150 g pomidorów suszonych
chilli lub ostra papryka
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka oleju do smażenia

WYKONANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy pokrojone suszone pomidory razem z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku. Po chwili dodajemy śmietanę kremówkę. Na początku musimy zmniejszyć ogień, aby śmietana nie zamieniła się w ser;) Stopniowo zwiększamy ogień i mieszamy. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i ostrą papryką. Na sam koniec wrzucamy małże. My użyłyśmy małży w zalewie. To takie małe kawałeczki, które wzbogaciły smak sosu:) Małże powinny się jedynie zagrzać w sosie, nie ma potrzeby ich gotować.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucam do sosu i mieszamy.
Serwujemy od razu po przyrządzenia. Któż śmiałby odkładać tę ucztę na później?













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz